สูตรที่สองในซีรีย์สูตรอาหารจากฟักทองก็คือ "คุกกี้ฟักทองกับช็อกชิพโอ๊ตมีล" ถ้าใครสนใจลองสูตรแรก (คัพเค้กฟักทอง) ก็ลองคลิ๊กเข้าไปอ่านดูได้ค่ะ
สูตรคุกกี้นี้บัวปรับมาจากสูตร Chewy Pumpkin Oatmeal Cookies ของ Sally แห่งบล๊อก Sally's Baking Addiction ค่ะ กลับมาที่สูตรคุกกี้ของบัว ถ้าพร้อมแล้ว มาดูกันเลยค่ะว่าต้องใช้อะไรบ้าง
- แป้งอเนกประสงค์ 225 กรัม
- น้ำตาล 60 กรัม
- น้ำตาลทรายแดง 120 กรัม
- โอ๊ตมีล 50 กรัม
- ช็อกโกแลตชิพ 150 กรัม
- แครนเบอร์รี่อบแห้ง 60 กรัม
- ผงฟู 1 ช้อนชา
- เบกกิ้งโซดา 1/2 ช้อนชา
- เครื่องเทศพายฟักทอง (Pumpkin Spice) 3 ช้อนชา
- เกลือ 1/8 ช้อนชา
- วานิลลาสกัด (Vanilla Extract) 2 ช้อนชา
- ซอสแอปเปิ้ล 50 กรัม
- ฟักทองบดละเอียด 250 กรัม
- ไข่ 1 ฟอง
- น้ำมันมะกอก 4 ช้อนโต๊ะ
เมื่อมีส่วนผสมพร้อมแล้ว เรามาเริ่มกันเลยนะคะ
- อุ่นเตาไว้ที่ 180 องศา
- เริ่มทำส่วนผสมแห้งโดยการผสมแป้ง น้ำตาล น้ำตาลทรายแดง ผงฟู โอ๊ตมีล เบกกิ้งโซดา เครื่องเทศพายฟักทอง และเกลือเข้าด้วยกัน
- ผสมซอสแอปเปิ้ล วานิลลาสกัด ฟักทองบดละเอียด ไข่และน้ำมันมะกอกเข้าด้วยกัน
- ผสมส่วนผสมทุกอันเข้าด้วยกันให้เข้ากันพอดี
- เตรียมถาดอบโดยนำกระดาษเคลือขี้ผึ้งวางลงบนถาด
- ใช้ช้อนตักคุกกี้โดว์วางลงบนถาด แบ่งให้เท่าๆกันให้ได้ 24 ชิ้น
- อบคุกกี้ประมาณ 20 นาที
- นำออกจากเตาอบและวางให้เย็น
การันตีเลยว่าสูตรคุกกี้นี้จะทำให้ห้องครัวของเพื่อนๆมีกลิ่นหอมของช็อกโกแลตและเครื่องเทศฟังทอง กลิ่นที่ทั้งหวานและอบอุ่น ลองทำคุกกี้สูตรนี้ดูนะคะ ถ้าลองแล้วมีคำแนะนำให้บัว ก็ทิ้งคอมเม้นไว้ที่ด้านล่างได้เลยค่ะ
จนกว่าจะถึงคราวหน้า ขอให้สนุกกับการทำอาหารค่ะ <3 <3 <3
* --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- *
Continuing the Pumpkin Recipe Series, the second recipe is called "Soft Pumpkin Choc-Chip Oatmeal Cookies". Check out the first recipe, Pumpkin Cupcakes with Cream Cheese Frosting, in this series by just clicking on the link.
This recipe is my version of Chewy Pumpkin Oatmeal Cookies by Sally of Sally's Baking Addiction. Check out her blog for more cookie recipes. ... Back to my pumpkin choc-chip oatmeal cookies. If you are ready, here are things you need.
- 225 g All Purpose Flour
- 60 g Sugar
- 120 g Brown Sugar
- 50 g Oatmeal
- 150 g Semi-Sweet Chocolate Chips
- 60 g Dried Cranberries
- 1 Teaspoon of Baking Powder
- 1/2 Teaspoon of Baking Soda
- 3 Teaspoons of Pumpkin Pie Spice
- 1/8 Teaspoon of Salt
- 2 Teaspoon of Vanilla Extract
- 50 g Applesauce
- 250 g Pumpkin Puree
- 1 Egg
- 4 Tablespoons of Olive Oil
Once you have gathered the ingredients, here are the steps.
- Preheat your oven to 180 Celsius.
- Dry mixture. Toss all purpose flour, sugar, brown sugar, oatmeal, baking powder, baking soda, pumpkin pie spice, salt, semi-sweet chocolate chips and dried cranberries together, and then set aside.
- Wet mixture. Combine applesauce, pumpkin puree, vanilla extract, egg and olive oil until smooth.
- Cookie dough. Mix dry mixture, wet mixture, semi-sweet chocolate chips and dried cranberries together.
- Line baking sheets (or trays) with parchment paper and scoop cookie dough on the prepared baking sheets. You can use a small ice-cream scoop or use a tablespoon. If you decide on using a tablespoon, there are about 2 tablespoons of dough per cookie.
- Bake the cookies for about 20 minutes.
- Cool on the rack and store in airtight containers.
The recipe makes about 24 cookies. If anyone who loves soft cookies, you will probably enjoy this recipe. Once baked, your kitchen will smell like chocolate and pumpkin spice. Amazingly sweet and warm at the same time. Give it a try and let me know your comments and suggestions on the comment box below.
Until next time, stay full and stay happy. <3 <3 <3
No comments:
Post a Comment