Thursday, 10 October 2013

Recipe Talk: Vegan Ravioli

สวัสดีค่ะ ช่วงเทศกาลถือศีลกินเจปีนี้เป็นยังไงกันบ้างคะ วันนี้บัวมีสูตร "เกี๊ยวอิตาเลี่ยนเจ" ที่ทำได้ง่ายและมีส่วนผสมเพียงแค่ 5 อย่างเท่านั้นค่ะ มีส่วนผสมอะไรบ้าง เรามาลองดูกันเลยนะคะ

  • เห็ดหอม 250 กรัม
  • ผักชี (ใช้ทั้งราก ต้น และใบ) 100 กรัม
  • แป้งเกี๊ยวซ่า 400 กรัม
  • เกลือ 1/4 ช้อนชา  
  • พริกไทยดำป่น 1/2 ช้อนชา

ถ้าเพื่อนๆมีของพร้อมแล้ว เรามาเริ่มกันเลยนะคะ

  1. การทำไส้เกี๊ยวนั้น ให้นำเห็ดหอม ผักชี เกลือ และพริกไทยมาปัั่นในเครื่องปั่นหรือเครื่องบดอาหาร หรือถ้่าใครชอบไส้แบบเคี้ยวได้ ก็หั่นเห็ดหอมให้เป็นลูกเต๋าเล็กๆ บดรากและต้นผักชีให้ละเอียดแล้วนำส่วนผสมไส้เกี๊ยวมาผสมกัน
  2. เมื่อทำไส้เกี๊ยวเสร็จแล้ว ก็ได้เวลาประกอบตัวเกี๊ยวค่ะ การทำเกี๊ยวนั้น เพื่อนๆต้องใช้แป้งเกี๊ยวซ่า 2 แผ่นด้วยกัน ให้นำไส้เกี๊ยวประมาณ 1/2 ช้อนโต๊ะวางลงตรงกลางแผ่นแรก หลังจากนั้นให้นำน้ำมาทาบริเวณรอบๆขอบ แล้วถึงจะนำแป้งอีกแผ่นมาวางทับประกบกัน ระวังอย่าให้มีฟองอากาศอยู่ระหว่างไส้หรือแผ่นเกี๊ยวค่ะ 


  3. เมื่อทำเกี๊ยวเสร็จแล้ว ก็ต้มน้ำร้อนในหมอใบใหญ่พอประมาณให้เดือด แล้วจึงใส่เกลือลงไปพอเล็กน้อย และตามด้วยเกี๊ยว เพื่อนๆจะเห็นเกี๊ยวลอยเมื่อสุกแล้ว ก็ช้อนออกและทานพร้อมกับซอสที่เลือกได้เลย

แนะนำให้ทานพร้อมกับซอสเพสโต้หรือซอสสปาเก็ตตี้ตอนยังอุ่น ถ้าเพื่อนๆคนไหนชอบอาหารอิตาเลี่ยนหรือชอบเกี๊ยวเหมือนบัวแล้วละก็ ควรลองทำสูตรนี้ทานดูนะคะ 

จนกว่าจะถึงคราวหน้า ขอให้สนุกกับการทำอาหารค่ะ <3 <3 <3 


* --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- *

To continue the celebration of 2013 Vegan Festival, I have come up with a recipe that uses only 5 simple ingredients you could find in any super market. I would like to call this dish "Vegan Ravioli" or shiitake mushroom and coriander ravioli. If you are ready, here are things you need.


  • 250 g Shiitake Mushrooms
  • 100 g Coriander (use both leaves and roots)
  • 400 g Gyoza wrappers
  • 1/4 Teaspoon of Salt
  • 1/2 Teaspoon of Ground Black Pepper

Once you have everything, let's get started. Here are steps of how to make your own ravioli.

  1. Mushroom stuffing. Get a food processor or a blender, add shiitake mushrooms, corianders, salt and ground black pepper. Then blend away.
  2. Assemble time! Once you have the mushroom stuffing, take out your gyoza wrappers. To make one ravioli, you need 2 wrappers and 1/2 tablespoon of mushroom stuffing. On a gyoza wrapper, place a 1/2 tablespoon of mushroom stuffing in the centre, brush all around edges with water and then place another wrapper on top. Seal off your ravioli and make sure there is no air bubble inside.
  3. To cook your ravioli, in a large pot, bring water to boil, sprinkle some salt and add your ravioli. They will float once they are cooked.

Top your ravioli with pesto or just simple tomato sauce, and you are good for a filling meal. If you love ravioli like me, you should give this a try. Let me know in the comment below how you like the recipe and how I can improve it.

Until next time, stay full and stay happy. <3 <3 <3

No comments:

Post a Comment