พร้อมแล้วรึยังคะ เรามาเริ่มจากส่วนผสมกันเลยดีกว่า
- เห็ด (จะชนิดใดก็ได้ พอดีบัวมีเห็ดแชมปิญอง) 200 กรัม
- หอม (เช่นกันค่ะ ชนิดใดก็ได้ พอดีมีหอมแดงเลย) 50 กรัม
- ไวน์ขาว 1 ช้อนโต๊ะ
- กระเทียมป่น 1 ช้อนโต๊ะ
- พริกไทยดำป่น 1/4 ช้อนโต๊ะ
- เกลือ 1/4 ช้อนชา
- เนย 1 ช้อนชา
- ไข่ 2 ฟอง
- นม 2 ช้อนโต๊ะ (ประมาณ 28 มิลลิลิตร)
- ชีสเชดด้าแบบฉีก (ซื้อแบบก้อนมาหั่นเป็นชิ้นเล็กๆหน่อยก็ได้ค่ะ) 20 กรัม
- เกลือและพริกไทยดำป่นอีกนิดหน่อยสำหรับปรุงรสส่วนผสมไข่
พร้อมแล้วเริ่มกันเลยนะคะ
- อุ่นเตาอบไว้ที่ 200 องศา
- ในกระทะใบเล็ก ผัดเห็ด หอม ไวน์ขาว กระเทียมป่น พริกไทยดำป่น เกลือ เนย และนมจนน้ำงวดและหอมเปลี่ยนเป็นใสๆ ผัดเสร็จก็พักไว้ เรื่องความเค็มก็ปรับได้ตามใจชอบ พอดีบัวชอบทานเค็มนะคะ
- ตีไข่และชีสเชดด้าเข้าด้วยกัน ปรุงรสด้วยพริกไทยและเกลือ ไม่ต้องมาก เอาแค่ให้พอมีรส เนื่องจากว่าเห็ดเราเค็มอยู่แล้วค่ะ
- ถ้าใครเหมือนบัว ไม่ได้มีกระทะที่เข้าเตาอบได้ ก็ให้ใช้พิมพ์โลฟแทนได้ค่ะ เริ่มจากการเอาส่วนผสมเห็ดวางกระจายให้ทั่วก้นพิมพ์โลฟ แล้วค่อยเทส่วนผสมไข่ให้มิดส่วนผสมเห็ดค่ะ แต่ถ้าใครมีกระทะที่เข้าเตาอบได้ก็ยิ่งง่ายเลย หลังจากที่ผัดเห็ดเสร็จแล้วก็เทส่วนผสมไข่ลงไปในกระทะเดียวกัน แล้วก็นำเข้าอบ
- อบฟริตาต้าประมาณ 20 นาที ทานตอนยังร้อนค่ะ
ถึงจะดูเหมือนใช้เวลา แต่จริงๆแล้ว แค่เสียเวลาตอนอบเท่านั้นค่ะ อ่อ เกือบลืมบอก สูตรนี้ไว้สำหรับทานคนเดียวนะคะ ถ้าอยากทำมากกว่า 1 คนก็ให้คูณส่วนผสมตามจำนวนคนค่ะ ถึงจะดูเหมือนเยอะ แต่ก็เป็นอาหารเช้าที่ทำให้อิ่มแต่ไม่แน่นท้อง ลองสูตรนี้แล้วมีความเห็นหรือข้อติชมยังไงก็บอกบัวได้ทางด้านล่างนะคะ
จนกว่าจะถึงคราวหน้า ขอให้สนุกกับการทำอาหารค่ะ <3 <3 <3
* --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- * --- *
After not blogging for quite a while due to health and personal reasons, I am now back with a new breakfast recipe, "Mushroom Frittata". What would be a better way to start the first recipe in 2014 than a nice frittata recipe, right?
This breakfast is not a grab-and-go kind, but you can premake it for reheating in the morning. I do suggest eating your frittata right after making and while hot. Enough... Let's see what you need to make this breakfast.
- 200 g Mushrooms, Sliced
- 50 g Onion (any type of onion is fine), Sliced
- 1 Tablespoon of White Wine
- 1 Tablespoon of Garlic Powder
- 1/4 Tablespoon of Ground Black Pepper
- 1/4 Teaspooon of Salt
- 1 Teaspoon of Butter
- 2 Eggs
- 2 Tablespoons (28 ml) of Milk
- 20 g Shredded Cheddar Cheese
- Little bit more Salt and Pepper
Once you have everything, these are the steps you need to follow.
- Preheat oven to 200 Celsius
- In a small skillet, saute mushrooms, onion, white wine, garlic powder, ground black pepper, milk, butter and salt together until onion pieces become clear. Adjust the saltiness according to your liking... I apparently like salty food. Set aside.
- In a small bowl, whisk together eggs, cheddar cheese, salt and a little bit of ground black pepper until combine.
- If you are like me and have no skillet that is oven safe, simply use the loaf pan. I use a small one. What I do is I spread the mushroom mixture aroud loaf pan and then pour in the egg mixture to cover. If you are one of those people who have oven safe skillets, simply use that skillet to saute your mushroom and then pour the egg mixture to cover the mushroom.
- Bake mushroom frittata for 20 minutes. Serve while hot.
This recipe is for one person, so if you would like to make this frittata for more than just yourself, simply times the ingredients by the number of people you would like to make this for. I love this recipe because it is filling and tasty. If you have tried the recipe and have any suggestion and comment, please let me know in the comment section below.
Until next time, stay full and stay happy. <3 <3 <3
No comments:
Post a Comment